4-B Sınıfı olarak evimizde sayısı giderek artan bu araçları nasıl kullanmalıyız? Bu konuda bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum. Zira bu araçlar öğrencilerimizi etkisi altına almaya başlamış durumda.
Bilgisayrlarımızı hafat içi kapatalım. Herhangi bir şekilde açmayınız. Eğer araştırma ödevi vermişsem (ki bu 10-15 dk geçmez) öğrencinizle beraber araştırmayı yapınız. Bitiminde kapatınız. Bazı öğrencilerde eğer sinirli tavırlar olursa hafta sonları 20 şer dk. ( C.tesi ve Pazar) sizin kontrolünüzde açabilirsiniz. Yaz tatillerinde ise yine sınırlı ve kontrollü bir erişim, kullanım sağlayın.
Cep telefonlarınızla ilgili olarak; evdeki tüm bireyleri (anne - baba - abi ...vs) cep telefonlarındaki oyunları kaldırmanızı tavsiye ediyorum. Zira oyun şirketleri (ki bunlar uluslar arası dev firmalar) bağımlılık yapan oyunlar yazmaktalar. Ufak kaçamaklar yapmayınız. Zira kısada olsa bir defa oynandığında 2. defa oynamayı tetikleyen yapıları var bu oyunların.
Bu oyunlşa insanlara bilinç altı mesajlar (subdominal mesajlar bknz.) gönderilmektedir. Bu mesjlar toplumu etkilemekte. Sizde gözlemlediğiniz gibi şiddet, tahammülsüzlük, karşısındakine değer vermem...vs gibi duygular toplumda açık şekilde her gün karşımıza çıkıyor.
Peki bunlar yapmadığımızda, yani pc ile oynadığımızda veya kısıtlıda olsa cep telefonuyla oyuna devam ettiğmizde ne gibi etkiler olabilir?
* Gençlerde zamanla evden çıkmama, ihtiyaç olmadığında evden ayrılmama.
* Aile bireyleri ile daha az konuşma.
* Uykuya dalmada sıkıntı ve derin uyku uyuyamam.
* Pc veya Cep telefonu kapatıldığında hayatlarında "Peki yapacak başka birşey var mı?" mantığının devreye girmesi.
* Kendini boşlukta hissetme, meşguliyet bulamam.
* Sınfıtaki derslere katılmam.
* Dalgın ve unutkan bir ruh hali.
* Ödev, görev, sorumluluk yerine getirilmediğinde " Olsun nasıl olsa bu durum bitcek, ben tekrar oyunumda mutlu olacağım" mantığının açık şekilde görülmesi
Bunları daha da uzatabilirz. Özellikle gta, minecraft, bubles ve benzeri oyunlar bu saydığımız etkileri olmaktadır.
Akşam olduğunda tüm aile bireyleri cep telefonlarınızı bir yerde toplayın. Herkesin birbirnin telefonun orda olduğunu görmesini sağlayınız. 7-8 den sonra telefonun çalması durumu hariç ilgilenmeyin.
Öğrencilerimde artan şekilde bu cihazların olumsuz etkilerini gördüğüm için böyle bir yazı kaleme alma gereğini hissettim. Yazdıklarım tavsiye niteliklidir.
Bilgilerinize.
Yalçın ALBAYRAK
|