“ERÝÞÝLEBÝLÝRLÝK”
Temalý Resim Yarýþmasý
Yarýþma Þartnamesi
Yarýþmayý Düzenleyen Kurum
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý (Engelli ve Yaþlý Hizmetleri Genel Müdürlüðü)
Yarýþmanýn Türü
Resim Yarýþmasý
Yarýþmanýn Temasý
“Eriþilebilirlik”
Yarýþmanýn Konusu
Eriþilebilirlik nedir? Daha önce hiç duydun mu? Eriþilebilirlik özellikle tekerlekli sandalye, koltuk deðneði ile hareketliliðini saðlayanlar, beyaz baston ile önündeki engelleri fark eden görmeyen kiþiler, yaþlýlar, bebek arabalý aileler veya çocuklar için önemlidir. Herkesin istediði zaman, istediði her yere, kendi baþýna ve kayma, çarpma, takýlma, düþme gibi kazalarla karþýlaþmadan ulaþabilmesi “Eriþilebilirlik” demektir. Eriþilebilirlik sayesinde hepimiz kaldýrýmlarda gezinebilir, okula gidebilir, parklarda oynayabilir ve metroyu kullanabiliriz. Daha fazlasý da var! Bilgisayarda herkesin istediði oyunu oynayabilmesi, tabletinden istediði internet sitesine girebilmesi, hatta bu internet sitesinden istediði ürünü satýn alabilmesi için de teknolojik cihazlarýn ve yazýlýmlarýn eriþilebilir olmasý gereklidir.
Ýnsanlarýn farklý alanlarda zorluk yaþamamasý için eriþilebilirlik uygulamalarý yapýlmalýdýr. Örneðin yürümede zorluk yaþayan kiþiler için binalarda özel araba park yeri, rampa, geniþ kapýlar, özel donanýmlara sahip ve geniþ tuvaletler ile görmede zorluk yaþayan kiþiler için asansörde hangi kata gelindiðini anons eden sesli sistem bulunmasý gibi uygulamalar yapýlmalýdýr.
Açýk alanlarda ise kaldýrýmlar, herkesin çýkabilmesi için alçak yapýlmalýdýr ve rahatça yürümek için de geniþ olmalýdýr. Tekerlekli sandalye, bebek ve pazar arabasý veya valizin kaldýrýma çýkabilmesi için rampa yapýlmalýdýr. Rampanýn önüne ya da kaldýrýma araba park edilmemelidir. Bu herkesin uymasý gereken bir kuraldýr. Görmeyen insanlarýn yeþil veya kýrmýzý ýþýðý fark etmeleri için yaya geçitlerine farklý ses çýkaran trafik lambasý konulmalýdýr. Parklarda yaþlýlarýn dinlenmesi için banklar, tüm çocuklarýn birlikte oynamasý için özel yapýlmýþ oyuncaklar bulunmalýdýr. Görme ve iþitme zorluðu yaþayanlar için otobüste hangi durakta olduðunu seslendiren ve yazý ile gösteren özel bir ekran olmalýdýr. Böylece insanlar nerede ineceklerini kolaylýkla anlayabilir.
Bilgisayar, mobil cihaz ve diðer elektronik ürünlerde görmeyen kiþiler için sesli okuyucu programlar, ellerini kullanamayan kiþiler için özel donanýmlar bulunmalýdýr.
Kýsacasý; engelli, yaþlý, hamile, bebek arabalý ailelerin ve çocuklarýn, binalarý, kaldýrýmlarý, parklarý, yaya geçitlerini, duraklarý, iskeleleri, istasyonlarý, plajlarý, toplu taþýma araçlarýný, internet sitelerini ve uygulamalarýný, yani aklýnýza gelebilecek kentlerdeki tüm mekânlarý ve hepimize sunulan hizmetleri, kimsenin yardýmý olmadan ve güvenli bir þekilde kullanmalarýný saðlayan “eriþilebilirlik”, yarýþmanýn konusunu oluþturmaktadýr. Gördüðünüz gibi eriþilebilirlik çok önemlidir. Bu nedenle eriþilebilirliðin ne kadar önemli olduðunu anlatmak için bir resim yarýþmasý düzenliyoruz.
Haydi öðrenciler! Yarýþma için sizden, bu denli önemli olan “Eriþilebilirlik” konusunda bir resim yapmanýzý bekliyoruz.
Unutmayýn, yapacaðýnýz resim sayesinde, eriþilebilir kentlerin inþa edilmesi ve teknolojilerin geliþtirilmesine, “Eriþilebilir Türkiye, Engelsiz Yaþam”a destek olacaksýnýz.
Yarýþmanýn Amacý
Eriþilebilirlik konusunda farkýndalýk oluþturmak amaçlanmýþtýr. Katýlým Þartlarý
Yarýþmaya Türkiye genelindeki Milli Eðitim Bakanlýðý’na baðlý resmi ve özel okullardaki ortaokul öðrencileri katýlabilir.
Yarýþmaya katýlým ücretsizdir.
Yarýþmaya katýlým bireyseldir ve her öðrenci yarýþmaya bir (1) eserle katýlabilir.
Yarýþmaya gönderilecek eserler yardým almaksýzýn çizilmelidir.
Eser; baþka bir yarýþmada kullanýlmamýþ, herhangi bir yerde yayýmlanmamýþ, ödül almamýþ, baþka bir eserden tamamen veya kýsmen kopyalanmamýþ olmalýdýr.
Her katýlýmcý; kendi eseri için 6 haneli, sadece sayýlardan oluþan bir rumuz belirleyecektir. Belirlenecek rumuzda ayný rakam yan yana üç kez kullanýlmamalýdýr.
Yarýþmaya katýlacak öðrencilerin velileri tarafýndan EK-2’de yer alan “Yarýþmacý
Baþvuru Formu”nun doldurulmasý gerekmektedir. Yarýþmacý Baþvuru Formuna https://erisilebilirlik.aile.gov.tr/ adresinden ulaþýlabilir.
Ön Kurul, Deðerlendirme Kurulu ve bunlarýn birinci derece yakýnlarý yarýþmaya katýlamaz.
Yarýþma þartnamesine uygun olmayan eserler deðerlendirmeye alýnmayacaktýr.
Teknik Þartlar
Eserler 35*50 ebadýndaki beyaz resim kâðýdýna çizilmelidir.
Resim kâðýdýnýn her iki tarafýna da eser sahibine ait isim vb. herhangi bir bilgi yazýlmamalýdýr.
Eserler el yapýmý olmalý, kesinlikle bilgisayar vb. teknolojik ürünler kullanýlarak ya da dijital ortamlarda üretilmemelidir.
Yarýþmaya gönderilecek eserlerde resim tekniði serbesttir.
Eserler paspartusuz, kývrýlmadan, katlanmadan, iki karton arasýna düzgün yerleþtirilmiþ bir þekilde teslim edilmelidir. Karton üzerinde sadece zarf bulunmalý (Bakýnýz Örnek Þablon-1) ve yazý, çizgi, resim vb. baþka herhangi bir þey bulunmamalýdýr.
Baþvuru Süreci
Eser; kývrýlmadan, katlanmadan, iki karton arasýna düzgün yerleþtirilmiþ bir þekilde okul yönetimine teslim edilmelidir.
EK-1’de yer alan “Yarýþma Etiket Formu” kapalý bir zarf içerisinde olmalýdýr. Kapalý zarf, eserin yerleþtirildiði kartonun ön yüzünün sað alt köþesine yapýþtýrýlmalýdýr. Yapýþtýrýlan zarfýn üzerinde sadece katýlýmcý tarafýndan belirlenmiþ “rumuz” bulunmalýdýr. (Bakýnýz Örnek Þablon-1) Bu zarf, hiçbir þekilde açýlmamýþ olmalý ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðýna bu þekilde gönderim saðlanmalýdýr.
Öðrenciler eserleri ile birlikte, Ek 2’de yer alan “Yarýþmacý Baþvuru Formu”nu ve Ek 3’te yer alan “Açýk Rýza Onayý”ný okul yönetimine kapalý bir zarf içerisinde teslim etmelidir. Zarfýn üzerinde sadece katýlýmcý tarafýndan belirlenmiþ “rumuz” bulunmalýdýr (Bakýnýz Örnek Þablon-1 ve Örnek Þablon-2)
Her okul yarýþmada bir (1) eserle temsil edilecektir. Okul yönetimi, ilgili branþ öðretmenlerinden oluþturulan bir komisyon ve bunlara baþkanlýk eden bir komisyon baþkaný eþliðinde toplanarak teslim edilen eserler içerisinden okullarýný temsil edecek eseri seçmekle sorumludur. Okulda ilgili branþ öðretmeninin bulunmamasý durumunda komisyonda diðer öðretmenler görevlendirilebilir.
Okulu temsilen seçilen eser için okul yönetimi tarafýndan baþvuru, https://erisilebilirlik.aile.gov.tr/ adresinden gerçekleþtirilecektir.
Öncelikle https://erisilebilirlik.aile.gov.tr/ adresinde yer alan yarýþma baþvurusu bölümündeki “Kayýt Ol” butonuna týklanarak okulun k12 uzantýlý e-posta adresi ile kayýt olunmasý gerekmektedir. Ardýndan okulun k12 uzantýlý e-posta adresine gönderilecek parola ve link ile sisteme giriþ yapýlacaktýr. Baþvuru tamamlandýktan sonra “Baþvurunuz baþarýlý bir þekilde gerçekleþtirilmiþtir” bilgisi görülmelidir. “Baþvurunuz baþarýlý bir þekilde gerçekleþtirilmiþtir” bilgisi alýnmadýðý takdirde baþvurunun yapýlamamýþ olduðu anlaþýlmalý ve iþlem tekrar gözden geçirilmelidir.
Okul yönetimince öðrenci velisinin ýslak imzasýnýn bulunduðu “Yarýþmacý Baþvuru Formu”, JPEG veya PDF formatýnda (Yarýþmacý Baþvuru Formu’nun fotoðrafý veya taranmýþ dosyasý) sisteme yüklenmelidir.
Okul yönetimince “Eser”e ait görsel JPEG veya PDF formatýnda (Eserin fotoðrafý veya taranmýþ dosyasý) sisteme yüklenmelidir.
Okul yönetimi seçilen eserin þartnameye uygunluðunu, “Yarýþmacý Baþvuru Formu”nun ve “Açýk Rýza Onayý”nýn eksiksiz þekilde doldurulup doldurulmadýðýný kontrol etmekle yükümlüdür. Tüm Yarýþmacý Baþvuru Formlarýnýn ve Açýk Rýza Onaylarýnýn orijinallerini muhafaza etmekle okul yönetimi mükelleftir.
Okul yönetimince; seçilen eser (eserin yerleþtirildiði kartonun ön yüzünün sað alt köþesine yapýþtýrýlmýþ olan “Yarýþma Etiket Formu” ile birlikte) aþaðýdaki adrese elden veya posta yolu ile teslim edilir.
Baþvuru Adresi: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý, Engelli ve Yaþlý Hizmetleri Genel
Müdürlüðü, Eriþilebilirlik Dairesi Baþkanlýðý
Eskiþehir Yolu Söðütözü Mah. 2177. Sok. No: 10/A Kat: 16 Çankaya/ANKARA
Eserlerin postada görebileceði zararlardan ve postadan doðabilecek gecikmeden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý sorumlu deðildir.
Gönderilecek eserlerin zarar görmemesi için gerekli önlemlerin alýnmasý, Yarýþmacý Baþvuru Formu’nun baþarýlý bir þekilde yüklenmesi ve sisteme tüm bilgilerin doðru girilmiþ olmasý okul yönetiminin sorumluluðundadýr.
Teslim tarihinden sonra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðýna ulaþan eserler, https://erisilebilirlik.aile.gov.tr/ adresinden elektronik baþvuru yapýlmýþ olsa bile deðerlendirmeye alýnmayacaktýr.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðýnca eserin deðerlendirmeye alýnmasý için baþvurunun sistem üzerinden yapýlmasý ve eserin posta yolu ile Bakanlýða ulaþmasý gerekmektedir.
Baþvurunun baþarýlý bir þekilde yapýlamamasýndan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý sorumlu olmayacaktýr.
Yarýþma Takvimi
Aþama No
Yarýþma Süreci
Tarih
1
Yarýþma Duyurusunun Yapýlmasý ve Yarýþmanýn Baþlamasý
28.03.2022
2
Öðrencilerin Eserlerini Okul Yönetimine Son Teslim Tarihi
25.04.2022
3
Okul Yönetiminin Sistem Üzerinden Baþvuru Yapmasý ve Eserin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý’na Son Teslim Tarihi
09.05.2022
4
Eserlerin Deðerlendirilmesi
10.05.2022-
31.05.2022
5
Sonuçlarýn Duyurulmasý
07.06.2022
6
Ödüllerin Teslimi
14.06.2022
Ödüller
Dereceye giren ilk 3 öðrenciye verilecek ödüller aþaðýdaki tablodaki gibidir.
Derece/Okul Türü
Birinci
Ýkinci
Üçüncü
Ortaokul
6.000 TL
4.000 TL
2.000 TL
Deðerlendirme ve Sonuçlarýn Duyurulmasý
Ýhtiyaç duyulmasý halinde; yarýþmaya katýlacak eserler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý Engelli ve Yaþlý Hizmetleri Genel Müdürlüðü tarafýndan oluþturulacak Ön Kurul tarafýndan ön deðerlendirmeye tabi tutulacaktýr. Ön Kurul deðerlendirmesinde gizlilik esastýr.
Ön Kurul oluþturulmasý durumunda, Ön Kurul deðerlendirmesinden geçen eserler Deðerlendirme Kurulu’na sunulacaktýr.
Deðerlendirme Kurulu; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý Engelli ve Yaþlý Hizmetleri Genel Müdürlüðü tarafýndan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý temsilcisi/temsilcileri, Milli Eðitim Bakanlýðý temsilcisi/temsilcileri, Üniversite temsilcisi/temsilcileri ve STK temsilcisi/temsilcilerinden oluþturulacaktýr.
Ön Kurul tarafýndan sunulan eserler Deðerlendirme Kurulu tarafýndan deðerlendirilecektir. Deðerlendirme Kurulu deðerlendirmesinde gizlilik esastýr.
Eserlerin deðerlendirilmesi; temaya dair mesajý yansýtmasý (40 puan), özgünlüðü (20 puan), yaratýcýlýðý (20 puan) ve sanatsal deðeri (20 puan) olmak üzere 100 tam puan üzerinden yapýlacaktýr.
Her bir eser için Deðerlendirme Kurulu üyelerinin eser deðerlendirme puanlarý toplanýp üye sayýsýna bölünerek puan ortalamasý belirlenecektir. Ortalamasý alýnan puanlar Deðerlendirme Kurulunun ortak puanýdýr.
Eser; Ön Kurul ve Deðerlendirme Kurulu tarafýndan, katýlýmcýya iliþkin hiçbir bilgi olmaksýzýn, katýlýmcýnýn belirlemiþ olduðu rumuz numarasý ile deðerlendirmeye alýnacaktýr.
Yarýþmaya gönderilen eserler (yarýþmanýn hangi aþamasýnda olursa olsun) þartnamenin herhangi bir maddesine aykýrýlýklarý tespit edildiðinde yarýþma dýþý býrakýlýrlar.
Deðerlendirme sonucu Türkiye genelinde dereceye giren ilk üç esere, ödüller Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý tarafýndan verilecektir.
Sonuçlar 07.06.2022 tarihinde, https://erisilebilirlik.aile.gov.tr/ adresinde ilan edilecektir.
Telif ve Kullaným Hakký
Eser sahipleri, gerek 5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, gerekse diðer ilgili mevzuat gereðince eserleri ile ilgili bütün kullaným haklarýný Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý’na verdiklerini kabul etmiþ sayýlýrlar. Söz konusu izni sonradan geri almayacaklarýný, eserlerin kullanýlmasýný engellemeyeceklerini veya bu izin için herhangi bir telif hakký veya maddi, manevi talepte bulunmayacaklarýný kabul, beyan ve taahhüt etmiþ olurlar.
Yarýþmaya katýlan kiþiler; Kiþisel Verilerin Korunmasý Kanunu (KVKK) kapsamýnda eserlerinin, fotoðraflarýnýn, ad soyad, okul ve sýnýf bilgilerinin dijital ve basýlý medyada kullanýlmasý hususunda izin vermiþ sayýlýrlar.
Katýlýmcýlar yarýþmaya gönderdiði eserin tümüyle kendisine ait olduðunu beyan ve taahhüt eder. Eserlerin alýntý ve/veya çalýntý olmasýndan doðabilecek her türlü yasal sorumluluk eser sahibine aittir.
Yarýþmaya gönderilen bütün eserlerin sahiplik hakký katýlýmcýlara ait olmak üzere, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý’nca yürütülen etkinliklerde, basýlý, görsel, iþitsel, dijital yayýn ve materyallerde, web sitelerinde, düzenlenmesi muhtemel sergilerde bedel ödenmeksizin kullanýlabilir.
Ödül alan katýlýmcýlarýn beyan ve kabuller dýþýnda hareket ettikleri, kural ihlali yaptýklarý anlaþýlýr ise katýlýmcýnýn elde ettiði ödül, unvan ve her türlü kazanýmlarý geri alýnýr. Ödül iptal edilir; yeri boþ býrakýlýr. Bu durum diðer yarýþmacýlarýn sýralamasýnda deðiþiklik yapýlacaðý anlamý taþýmaz; diðer ödül almýþ ve/veya alamamýþ yarýþmacýlara talep hakký doðurmaz. Ödül verilmiþ ise katýlýmcýnýn ödülü; aykýrýlýðýn tespit edildiði tarihten 7 (yedi) iþ günü içerisinde idareye iade edilir.
Eser sahibi ile hak talebinde bulunan üçüncü þahýslar arasýnda doðabilecek her türlü maddi ve manevi uyuþmazlýklardan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý sorumlu deðildir.
Diðer Hususlar
Þartnamede belirtilmeyen konularda ve muhtemel uyuþmazlýk durumlarýnda; Deðerlendirme Kurulunun kararlarý esas alýnacaktýr.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý zorunlu haller dolayýsýyla Milli Eðitim Bakanlýðý’nýn izni ve onayý dahilinde yarýþma ile ilgili deðiþiklik yapma ve yarýþmayý iptal etme de dâhil olmak üzere bütün haklarýný saklý tutar.
Yarýþma duyurusu ve ödül töreni etkinliði eriþilebilirlik koþullarýna uygun þekilde düzenlenecektir.
Tüm katýlýmcýlar, Yarýþma Þartnamesinde yer alan tüm þartlarý kabul etmiþ sayýlýrlar.
Ýletiþim
Tel: 0312 7057167 / 7057152 / 7057486/ 7057193 / 7057139
E-posta: [email protected]
Yarýþma Etiket Formu
Ýl/Ýlçe
ESERÝN ADI
ÖÐRENCÝNÝN
Adý ve Soyadý
Sýnýfý ve Þubesi
OKULUN
Adý
Adresi
Telefonu
E-posta
(Yukarýda bulunan “Yarýþma Etiket Formu”, kapalý bir zarf içerisinde olmalýdýr. Eserin yerleþtirildiði kartonun ön yüzünün sað alt köþesine yapýþtýrýlmalýdýr.)
Örnek Þablon-1
NOT: Aþaðýda eserin yerleþtirileceði karton ve yerleþim bilgisi yer almaktadýr. Zarf içerisinde
EK-1’de yer alan Yarýþma Etiket Formu bulunacaktýr. (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý’na
Örnek Þablon-2
Zarf içerisinde, EK-2’de yer alan Yarýþmacý Baþvuru Formu bulunacaktýr. (Bu zarf okul yönetimince muhafaza edilecektir.)
YARIÞMACI BAÞVURU
FORMUNUN VE AÇIK RIZA
ONAYININ YERLEÞTÝRÝLECEÐÝ ZARF
Rumuz yazýlacaktýr.
EK 2: Yarýþmacý Baþvuru Formu
AÝLE VE SOSYAL HÝZMETLER BAKANLIÐI
ENGELLÝ VE YAÞLI HÝZMETLERÝ GENEL MÜDÜRLÜÐÜ
“Eriþilebilirlik” Temalý
Resim Yarýþmasý Yarýþmacý Baþvuru Formu
ÖÐRENCÝNÝN:
Adý ve Soyadý
Sýnýfý ve Þubesi
OKULUN:
Adý
Adresi
Ýli
Ýlçesi
Telefon
E-posta
Velisi olduðum öðrencinin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý Engelli ve Yaþlý Hizmetleri Genel Müdürlüðünce düzenlenen “Eriþilebilirlik” temalý resim yarýþmasýna katýlýmýna izin verdiðimi, yarýþmaya göndermiþ olduðu eserin; öðrencinin kendisine ait olduðunu, daha önce düzenlenen hiçbir yarýþmada derece, ödül vb. kazanmadýðýný, herhangi bir yarýþma kapsamýnda sergilenmediðini, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðýnca her türlü yayýn organýnda süresiz yayýnlanabileceðini, yapacaðý çalýþmalarda kullanabileceðini ve bu yarýþmaya ait tüm þartname hükümlerini aynen kabul ettiðimi bu belge ile kabul ederim.
……./……./2022
Öðrenci Velisinin
Ad-Soyad - Ýmza
ÝLETÝÞÝM BÝLGÝLERÝ
Öðrenci Velisinin
Adý-Soyadý:
Cep Telefonu:
Adres:
E-posta:
EK 3:
AÇIK RIZA ONAYI
6698 sayýlý Kiþisel Verilerin Korunmasý Kanunu kapsamýnda tarafýma gerekli bilgilendirme yapýlmýþtýr. Bu doðrultuda, iþlendiði belirtilen ……….………………… okulunda öðrenim gören velisi/birinci derece yakýný bulunduðum …………………………… adlý öðrenciye ait görsel ve iþitsel kiþisel verilerimiz; eðitim ve öðretim süreçleri kapsamýnda düzenlenen faaliyet/etkinliklerin kamuoyu ile paylaþýmý ve tanýtýmý amacýyla, öðrencimin öðrenim gördüðü eðitim kurumu dâhil kurumumuz internet siteleri ile sosyal medya hesaplarýnda paylaþýlmasýna;
Onay veriyorum
Onay vermiyorum
Veli Adý Soyadý Ýmzasý
Öðrencinin;
Adý Soyadý :
Okulu :
Sýnýfý :