* Aile, okul ve dershane öğretmenleriyle diyalog halinde olmalıdır. Evde öğrenciye nasıl davranması gerektiği konusunda öğretmenlerle istişare etmelidir. Öğrencinin çalışma programı, ne kadar ve nasıl çalışması gerektiği bilinmelidir.
* Ağız ve diş sağlığına, temizliğine, uyku düzenine ve beslenmesine dikkat etmelidir.
* Çalışmaları ailesi tarafından desteklenmeyen ve eleştirilen çocuk kendini değersiz olarak görür. Bu da onun var olan yeteneklerini saklamasına neden olur.
* Motivasyon olmadan istenilen sonuçlara ulaşılamaz. Yani çocuğu ders çalışmaya zorlamak yerine yönlendirmek çok daha etkili olacaktır.
* Çocuklar her konuda olduğu gibi başarı konusunda da başkalarıyla kesinlikle kıyaslanmamalıdır.
* Ceza yerine ödül ve geribildirim
( takdir etme, onaylama, aferin..) kullanılmalıdır.
* Öğrencinin çalışma saatlerinde misafir ağırlama konusunda aile daha hassas olmalıdır.
ÇOCUĞUN YANINDA TARTIŞMAYIN
* Anne baba çocuğa karşı ortak tutum içinde olmalıdır. Çocuğun yanında tartışmamalıdır.
* Anne baba çocuğunun başarı durumunu iyi tahlil etmeli, beklentileri ona göre olmalıdır. Yüksek beklenti çocuğun cesaretini kırabilir ve başarısı olduğundan daha alt seviyeye düşebilir. Anne babanın beklentisi çok düşük olduğu takdirde çocuk çalışmak için kendini zorlamayacaktır.
KARDEŞLERİ ONU RAHATSIZ ETMEMELİ
*Kardeşlerinin öğrenciyi rahatsız etmesi önlenmelidir. Öğrencinin çalışma saatlerinde aile bireyleri de kitap, dergi, gazete okuyarak öğrenciye destek verebilir.
HUZURSUZLUK ÖĞRENCİYİ ETKİLER
Evde huzursuzluk olması, çalışma ortamının nitelikli olmaması öğrencinin çalışma isteğini kırabilir. Bu nedenle aileler ellerinden geldiğince, öğrenciye mutlu ve huzurlu bir çalışma ortamı sağlamalıdır.
BAŞARI İÇİN!
1.Öğrencinin hedefleri olmalı (Güzel sanatlar Lisesini kazanıp daha sonra da üniversiteye gideceğim ve resim öğretmeni olacağım!..gibi)
2.Çalışma programı olmalı
3.Ezber yapmamalı.
4.O gün okulda işlenen dersler mutlaka tekrar edilmeli.
5.Müzik dinleyerek ya da tv karşısında ders çalışmamalı.
6.Yatarak çalışmamalı.
7.Düzenli olarak aynı ortamda ders çalışmalı,
8.Çalışılan ortamda dikkati dağıtacak resim, poster, duvar yazıları, süsler olmamalı,
9.Çalışma saatlerinde telefon görüşmesi yapılmamalı.
10.Çalışma saatlerinde diğer aile fertleri tarafından rahatsız edilmemeli.
11.Çalışma saatleri dışında, özellikle hafta sonları spor, resim, müzik ya da el becerilerini geliştirici etkinliklere yönlendirilmeli.
12.Her gün en az 30 dakika kitap okumaya ayrılmalı.(Aile de bu okuma saatine eşlik ederse çocuk okuma alışkanlığını daha kolay kazanacaktır)
13.Çocukların gösterdiği en ufak çaba, gayret takdir edilmeli, motive edilmelidir ki desteklendiğini gördüğünde kendine güveni artacak ve başarıya daha çok yaklaşacaktır.
14.Ailede belli kurallar olmalı ve bu kurallar birlikte oluşturulmalıdır. Kurallarla birlikte bu kurallara uyulmadığı takdirde uygulanacak yaptırımlarda belirlenmeli, çocuk buna hazırlıklı olmalıdır. Bu doğrultuda herkes sorumluluklarını bilmelidir.